Se och göra i Bråvikslandet

I höjd med Norrköping letar sig Östersjön in i landet i en vik som heter Bråviken. Längst in i viken finns Norrköping som är Sveriges elfte största stad och som har en välbevarad historia som industri- och handelsstad. Längs vikens norra kust finns Kolmården och den södra kusten omgärdas av Vikbolandet, allt detta tillsammans kallas för Bråvikslandet. Här finns både fartfyllda, spännande och avkopplande aktiviteter för hela familjen, stora som små.

Kolmårdens djurpark och Tropicarium

Kolmården är utan tvekan den största turistattraktionen i Bråvikslandet. På Kolmårdens djurpark kan man på nära håll se och uppleva en mängd olika djurarter, både svenska, nordiska och mer exotiska. Utflykten är för hela familjen och förutom att titta på djuren och djurshower kan man känna pirret i magen i olika karuseller, bland annat Europas snabbaste berg- och dalbana i trä – Wildfire! För de små finns Bamses värld med karuseller, upplevelser och föreställningar.

Precis intill djurparken finns Tropicarium där man har möjlighet att se hajar, exotiska ormar, apor och andra djur som lever i ett tropiskt klimat.

Marmorbruket

För den som önskar kombinera naturupplevelse med lite av Sveriges historia bör besöka Marmorbruket. Här kan man ta en titt på den gamla brytplatsen där marmor har tidigare har utvunnits. Brukets historia sträcker sig bak till 1600-talet och museet som ligger intill visar hur det kunde se ut för de som arbetade där. Marmorbruket är en bra utgångspunkt för kortare vandringar med en oslagbar utsikt över Bråviken. På området finns även en naturutställning, en smedja och snickeri som fortfarande är i bruk och ett Bed & Breakfast.

Bråviken naturreservat

Naturreservatet i Bråviken är Sveriges största naturreservat med sina 9248 hektar. Naturen är tillgänglig för allmänheten men i och med att det är ett reservat finns det en del förhållningsregler för att värna om växt- och djurlivet. Reservatet kan upplevas till fots på någon av de vandringsleder som finns i anslutning till parkeringen. Om man istället vill uppleva någon av de öar och skär som finns i reservatet gör man det bäst med en kajak där man i sin egen takt kan paddla fram i viken.

Vikbolands struts

Titta på och upplev strutsar på nära håll på Vikbolands struts! Här finns även fler djur så som grisar, kor, kaniner, får och höns vilket gör det till en spännande utflykt för barnen. Detta är även ett gårdsslakteri där man kan köpa med sig närproducerat kött eller avnjuta en härlig måltid på plats. En gång om året anordnas Östgötadagarna på gården vilket är en matmarknad då flera utställare samlas och den anordnas aktiviteter så som hoppborg och guidade turer.

Dalmyra gruva

Dalmyra gruva har anor från medeltiden då det var full aktivitet här med att bryta malm, både myrmalm och svartmalm. Detta är en spännande plats att besöka där ruiner skvallrar om de hus som en gång inhyste gruvarbetarna, deras boskap och deras arbetsbodar. Man får ta sig med en flotte över det lilla sundet för att komma till gruvan vilket gör upplevelsen än mer spännande.