Fem måsten att uppleva i Bråvikslandet

Om du tycker om friluftsliv och vandring i en underbar natur kan en tur till Bråvikslandet vara något för dig. Bråvikslandet som är en del av Kolmården och Vikbolandet, har flera trevliga övernattningsställen, restauranger, kaféer, vandringsleder och båtturer som inte kommer göra dig besviken.

Bråvikslandet har flera vandringsleder och naturreservatsleder som tar dig igenom de mytomspunna skogarna och de tysta fjällmossarna i Kolmården som dessutom har en fantastisk utsikt över Bråviken. Viken är mer än 50 kilometer lång och den spänner sig från Arkösund och till Bosöfjärden. Här nedan kan du läsa om några saker du bör uppleva i Bråvikslandet.

Boende i Bråkvikslandet

För att hinna uppleva allt du vill göra i Bråkvikslandet bör du först hitta ett trevligt boende. Det erbjuds flera olika sorters boenden där. Du kan bo i tält ute i naturen, på en ö eller på ett slott, där du kan få spabehandlingar och spela golf. Det finns även campingar som ligger precis vid havet, privata stugor att hyra, herrgårdar och hotell, med andra ord finns det boenden för alla smaker. Om du reser med barn kan du bo på en lantgård där barnen får umgås med djur av alla de slag. Även du som kommer hit med båt är välkommen i alla de trevliga gästhamnar som finns.

Vandringsled

Genom Bråviksbrantens naturreservat som ligger mellan Kolmårdens djurpark och färjelägret går en vandringsled med vacker utsikt och varierande natur och du kan parkera vid entrén som ligger vid Skvättan. När du går på de många bergshöjderna har du en underbar utsikt över Vikbolandet och Bråviken. Under din vandring får du uppleva rafflande naturupplevelser som påminner om urskogen. Vandringsleden är på nästan en mil och du passerar oerhört grova tallar, torrträd som liknar skulpturer, mulliga bäckdalar och klippiga ängar som luktar av kryddor på din vandring, samtidigt som du ser vackra fjäril fladdra omkring på sommartid.

Trevliga ställen att besöka

Det finns givetvis många trevliga ställen att besöka i Bråvikslandet och ett av ställena är Arkösund som ligger vid Bråvikens inlopp. Stället är populärt för dem som kommer med båt, för där finns gästhamnar, en sjömack, hotell, camping, badstränder, affärer, pubar, båtservice och ibland bjuds det på trevlig underhållning. Reser du dit från Norrköping, tar den cirka en timme med buss.

Kopparholmen som ligger sydost om Arkösund är också en underbar plats att besöka. Du kan där uppleva otroliga naturupplevelser i naturreservatet och det finns vandringsleder runt båda öarna där du har vacker utsikt från de höga bergen du passerar. Passa även på att bada de platta klipporna och stranden.

Äta i Bråvikslandet

På Abborrebergs Veranda som har omkring 60 sittplatser med utsikt över Bråviken kan du när vädret tillåter stanna till för en god fika eller äta en glass vid den trevliga glasskiosken som finns där. För dig som kanske vandrat en längre sträcka kan deras goda räkmackor vara en bra avslutning på dagen. Räkorna är handplockade och serveras på specialbröd. Har du barn med dig vill de säkert äta pannkakor med grädde och sylt.