Större satsning på säkerhet i trafiken

Ibland känns det som att regeringen släpper en ny lag om trafiken varje år. Och mycket har förändrats på relativt kort tid. Det var inte många år sedan du kunde köra utan säkerhetsbälte, den lagen kom inte förrän 1988. Först då blev det obligatoriskt för alla i bilen att använda bälte. Det tog ytterligare 30 år innan det blev förbjudet att ha mobilen i handen när du kör.

Och det fortsätter att stramas åt, även om det kanske mest är detaljer nu för tiden. Allt det här har dock haft en effekt. Antalet olyckor har minskat, men även svårighetsgraderna på skadorna. Det är klart att saker och ting händer även här, men det viktiga är att begränsa dem. I andra länder är det mycket värre, och där är också försäkringspremierna högre.

Förbered din körning

Det krävs en del för att kunna ge sig ut i trafiken och köra. Till att börja med måste du naturligtvis ha körkort. Även här har reglerna förändrats, allt för att nya bilförare ska vara så väl förberedda som möjligt. Risktvåan till exempel hjälper dig hantera situationer när det är is på gatan, ett måste när du bor i Sverige. Men säkerheten inkluderar också att du ser över bilen, samt att du har en bra försäkring. Skaffa dig mer information innan du jämför bilförsäkring.

Du kan välja mellan olika bilförsäkringar, förutom de som är obligatoriska. Det går att lägga till och dra ifrån så det passar både din plånbok och dina behov. En ny, fin bil kostar ofta mer att reparera, så en högre försäkring kan vara på sin plats. Var och hur ofta du kör kan också påverka ditt beslut. Expressen reder ut begreppen om bilförsäkringar.

Säkerheten framför allt

Så körkort, lagar och vita linjer är alla ett sätt för att öka säkerheten i trafiken. Du gör väl i att följa de regler som finns. Speciellt som andra förväntar sig att du kör på ett visst sätt. Ingen tycker om att vara med om en olycka, även om den kanske inte är så allvarlig. Läs i Göteborgs-Posten om den stora krocken.

Det kostar pengar och kan rentav vara traumatiskt när du krockar. För att inte tala om ifall någon blir skadad. Många klagar på alla lagar och begränsningar, men de har ett syfte. Och om du tänker efter är det ganska uppenbart att säkerheten är en viktig faktor för alla.

Inspektera din bil

En annan sak som är obligatorisk är besiktningen. Återigen handlar det om att ha en säker bil. Om bromsarna inte fungerar som de ska är det lätt att det sker en olycka. Likaså är lyset viktigt, det är mörkt för det mesta under vintern. Det är till och med lag på att du ska skrapa rutorna innan du kör till jobbet. Eller rättare sagt säger lagen att du ska kunna se ordentligt.

Så det är bra att skapa goda rutiner för underhåll av både bil och förare. Om det värsta skulle ske är det också en fördel att du har en riktigt bra bilförsäkring. Välj den lika noga som du väljer bil, så är du på den säkra sidan.