En av världens viktigaste grödor

De flesta har hört talas om bambu. Det har använts både i Sverige och andra länder under lång tid. Vissa arter kan du äta, framför allt skotten. Något som framför allt kineserna utnyttjar. Bambu är långt och rakt, helt perfekt för blompinnar och vägmarkeringar. För att inte tala om vilka snygga möbler du kan göra. Men bambu är även bra för annat.

Något som blivit ganska stort de senaste åren är kläder gjorda av bambu. Det är ett skönt material som andas, och är mjukt mot kroppen. Därför är det vanligt med just underkläder gjorda av det här naturliga materialet. I flera länder används även bambu för att binda jorden, rena vattnet och rent allmänt styrka ekosystemet.

Bambu är bra till mycket

Det är inte många som vet, men bambu kan växa i kalla klimatzoner. I Finland har de med framgång börjat odla bambu för de pandor som finns i djurparkerna. De lever som bekant på bambuskott, och är ganska känsliga med sin diet. Vem vet om bambuodlingar för att göra kläder kan bli något stort även i de här delarna av världen? Välj bambustrumpor för en riktigt skön upplevelse.

För tillfället är det ändå mest i lite varmare länder som bambu är en stor gröda. Den växer snabbt och är väldigt tålig. Du behöver alltså inte bespruta den, eftersom den inte blir lika angripen av skadedjur som många andra växter. Det är till nytta även för de som jobbar med det här gräset, de behöver inte andas in ångor från kemikalier. Du slipper dem också i de kläder som tillverkas. Bambu är bra för ekosystemet.

Odla bambu året om

Eftersom bambu är så pass tåligt passar det bra till häckar eller i rabatter. En del som skapar speciella trädgårdar försöker passa in flera olika exotiska växter. För det finns ju bambu och bambu, precis som inte alla rosor ser likadana ut. Härligt reportage i Aftonbladet om paret som inte odlar bambu för att göra kläder.

Har du ett växthus är det lättare att odla utländska arter hela året om. Inte bara bambu utan även vindruvor, persikor och annat smått och gott. Vissa personer har en passion för att odla. De älskar växter och reser till trädgårdar runt om i världen så fort de har en chans. Därför klarar de också av att odla sådant som normalt inte växer i Sverige.

De allra skönaste kläderna

Så bambu är något som blivit en del av det dagliga livet. Det är inte många som undgått den heta trenden med underkläder gjorda av bambu. Till en början var det nyfikenhet som drev många till att köpa de här kläderna. Men ganska snart så insåg de att det var superskönt med kläder gjorda av bambu. Mjukt och lent, och du slipper den där fukten som lätt bildas under dagens lopp.

Allt från mat till de stora pandorna, via vägmarkeringar i snödrivorna, till verandamöbler och kalsonger. Det är ingen överdrift när de säger att bambu är användbart. Och en annan fördel är att du får flera skördar per år, så det är verkligen produktivt att satsa på bambu.