Bo, vandra och upplev skärgården i Bråvikslandet

Vet du inte vad du ska göra på semestern, och vill upptäcka ett nytt smultronställe, kan Bråvikslandet bli ditt nya. Bo på hotell är alltid skönt, du kan släppa alla måsten med mat och städning och bara slappna av. Läs eller lyssna på en bra bok, samtidigt som du vandrar vid Bråvikens skärgård. Stanna till och bada och sola eller ta en fika på ett av alla fik som finns längs med vattnet.

Mauritzberg

Vill du förverkliga en dröm om att bo på ett slott, ska du boka ett rum på 1500-tals slottet Mauritzberg. Där får du uppleva en historisk miljö och vackra rum. Huvudbyggnaden är bevarad som den såg ut ursprungligen och alla rum är lyxigt inredda. Slottet ligger avskilt och naturen är vacker och det råder lugn där. Mauritzbergs Slott är fyrstjärnigt och ingår i hotellkedjan Countryside Hotels, så maten och servicen på slottet är därför mycket bra. Passa på att vandra på Utflyktsvägen när du ändå där och upplev vackra skärgårdar och inåt landet får du uppleva skogar, åkermark och underbara insjöar.

Utflyktsvägen

Utflyktsvägen är ett område mellan Södertälje–Norrköping. I Östergötland går Utflyktsvägen längs med Bråvikens kustremsa och avslutas i Norrköping. Det finns tydliga skyltar där det står Utflyktsvägen på, uppsatta utmed hela vägen, så du kan inte gå fel. Det är den ekonomiska föreningen – Föreningen Gröna Kusten består av samverkan mellan olika turism- och besöksnäringsleverantörer och de har samarbetat i tretton år. De finns i åtta kommuner och i tre län och föreningen har anlagt denna vandringsled och syftet är hjälpa dig och andra att hitta nya smultronställen.

När du kommer in i Nyköping ser du hur Nyköpingsån rinner genom den vackra historiska staden. Du kan stanna till i staden och uppleva historiska platser, vandra på någon av alla vandringsleder som finns eller hyra en kajak. När du vandrar längs med Utflyktsvägen passerar du mysiga kaféer och restauranger där du kan stanna till för en fika eller en bit god mat. Det finns även trevliga, små gårdsbutiker och äventyrsparker som passar både barn och vuxna. På sommaren kan du om du har tur uppleva trevlig musikunderhållning utmed Utflyktsvägen.

Bråvikens öar

Öarna i Bråviken är alla skiftande, vissa har gammal skog av tall och gran, andra öar består av blöta sumpskogar och många döda träd. En del har lövskog med ask, lind och ekar. Många öar har underbara blommor som styvmorsviol, rödblära och mandelblom och på en skog finns vresros, som inte finns någon annanstans. För dig som vill upptäcka öarna i Bråviken på egen hand, kan du ta dig ut till dem med kajak eller båt. På flera öar, bland annat på Svartskosskär och Långholmen finns det soptunnor och torrdass.

Fastlandet

Du når fastlandet vid Yxnö smidigt med bil, om kör på väg 209 mot Arkösund finns skyltar till reservatet. Där finns även en stor parkering där både bussar och bilar kan stå, där står också en informationstavla som visar vägen till den cirka fyra kilometer långa vandringsleden, som börjar precis vid parkeringsplatsen. Vandringsleden består av varierande terräng, som skog, fuktig mark och hällmarker. När du kommer till Skutviken finns där en trevlig rastplats med både eldstad och vindskydd.